Как да изберем компресор за въздух и какво трябва да имаме в предвид при избора на пневматична техника?

 Пневматичните компресори се различават по размери и големини, формата, вида и компактността са два важни аспекта. В зависимост от модела въздушният компресор който ще ви върши работа ще зависи от вида дейности, за които искате да го използвате. Важно при избора на компресор може да е вида на помпа, която използва компресорът, мобилността му и работното налягане, с което се използва.

Най-общо казано компресорите за въздух могат да се разделят на:

  •  Пневматични компресори за дома и любителски занимания - инструменти със сгъстен въздух могат драстично да намалят времето, прекарано върху даден проект. Много притежатели на компресори за дома използват по-малки, преносими модели (с дръжка или с колела), които лесно се придвижват от гаража до къщата, двора или покрива. Масовите въздушни инструменти, изискват около 0-5 CFM (кубични фута на минута - единици, в които се измерва въздушния поток). Важно е да се разбере дали компресорът, който ще се избере, ще задвижва пневматичния инструмент, който ще ви е необходим за работа по даден проект. Например, по-малките пистолети за коване, които са на въздух работят на 2 до 5 CFM при 70 до 90 PSI, докато големите шлайфащи, шлифовъчни и полиращи машини изискват до 10 или повече CFM и 100 до 120 PSI

 Еднобуталните компресори имат едно бутало, което компресира и доставя въздух до резервоара за съхранение. Едностепенната система обикновено се прилага на леки компресори с максимална стойност под 150(psi). Еднобуталните компресори са подходящи повече за домашна употреба и любителски занимания.

  •  Комерсиалните компресори и гаражните компресори,които са използвани за бизнес / професионални / търговски приложения, често са класифицирани като "промишлени". Те са снабдени с функции, които ви позволяват да използвате повече работни единици, осигуряват повече мощност, повече CFM, повече PSI и по-дълго време на работа. Въпреки че някои търговски компресори са преносими, много от тях са стационарни агрегати с голям капацитет, със сертифицирани въздушни резервоари (до 500 литра), по-голяма мощност, повече CFM въздушен обем и по-бързо време за възстановяване, за да работят с голямо разнообразие от въздушни инструменти за толкова дълго време.

 Двубуталните компресори имат две бутала, които компресират и подават въздух към резервоара за съхранение. Първото бутало компресира въздуха и го предава през затварящ клапан към второто бутало. Второто бутало допълнително компресира въздуха и го подава в резервоара за съхранение. Двустепенната система обикновено  намира приложение в търговски компресори с тежък режим на работа с максимално налягане над 150(psi). Двубуталните компресори са добър избор за непрекъсната употреба или търговски обекти.

 На първо място, разбира се, трябва да поставим, определянето и предназначението на компресора който ще използваме за: надуване, коване, автомобилен ремонт, рязане, шлайфане, боядисване и други.

 Важни показатели, на които трябва да се обърне внимание са единицата за мощност (HP), която произвежда компресорният двигател. Компресорните двигатели обикновено варират от 1,5 к.с. до 6,5 к.с. По-мощни единици са налични за индустриални приложения. Обикновено двигателите с по-висока мощност(Hp-конски сили) произвеждат по-голямо налягане(Psi) и са способни да носят na по-тежко натоварване.

 Резервоарите за съхранение на компресора са дадени в литри. По-големите резервоари съхраняват повече сгъстен въздух при по-високи налягания. Количеството въздух, което компресорът доставя, се измерва в кубични фута на минута (CFM). Имайте предвид, че (CFM) дебитът на компресора доставя променливо количество въздух при различно (Psi) налягане. Повечето инструменти за въздух имат специфични изисквания за обем и налягане. Тези изисквания трябва да бъдат изпълнени, за да функционира правилно инструментът. Когато се избира компресор, трябва да се предвидят инструментите, с които искате да се работи. Избира се инструмента, който изисква най-високите стойности на (CFM), на най-високото (Psi), и се добавя 50% към изискваните (CFM) за безопасност. Например, ако инструментът изисква 3 (CFM) при 90 (Psi), се избера компресор, който доставя поне 4.5 CFM при 90 psi. Използвайте тази формула, за да се уверите, че инструментът получава достатъчно въздух, за да функционира правилно.

 На второ място, да се определи дебита (CFM) или (L/min) и налягането (PSI) или (bar) които са нужни за нормална работа на инструментите и които трябва да поддържа компресора.

 Налягането и въздушният поток доставян от компресора определят способността му да работи заедно с различни пневматични инструменти и определя вида им.

 Компресорите с налягане до 6 бара и дебит до 150л/мин се определят като компресори с ниско налягане. Компресори с до около 12 бара и 350л/мин се считат за компресори със средно налягане и се предполага че те трябва да работят с повечето ръчни пневматични инструменти.

 За използване при тежки условия, имате нужда от мощен компресор за всеки отделен случай. Всичко зависи от изискванията на инструментите, които трябва да се използват. Това означава че трябва да се избере компресор, който доставя необходимите дебит и налягане.

 Определянето изискванията на (CFM) е от голямо значение в графиката по-долу се съдържат някои по-масови въздушни инструменти и техните средни (CFM) измервания. Може да се направи справка в тази диаграма, за да се определите какъв непрекъснат въздушен поток (CFM) се изисква от вашия въздушен компресор. Инструментите на въздух често се класифицират като със "Средни стойности на CFM". "Средният CFM" обикновено се основава на 25% работен цикъл, което е (15 секунди от мин.). Това понякога създава проблем с инструментите, които ще се използват непрекъснато (например, ексцентрични шлифовъчни машини, шлайфмашини и т.н.). Пистолетът и ударния гайковерт обикновено нямат такъв проблем, тъй като по своята същност се използват периодично.

 Ако възнамерявате да използвате непрекъснато и продължително пневматичните инструменти, добре е да умножите "Средния CFM" х 4, за да получите непрекъсната оценка на CFM за инструмента.

 На трето место, да се определят инструментите които ще се използват(помпене на гуми, обдухване почистване с въздух, коване на пирони,  гайковерти, тресчотки, иглен чук, рязане, шлайфане, полиране, боядисване и други).

На четвърто място да определим според нуждите големината на бутилката с въздух.

 Необходим е въздушен поток, трябва да се разбере колко въздух има, за да се заредят инструментите с които ще се работи. Ако компресорът, който се избира, няма нужния капацитет който да съответства на инструментите, може да се окаже че постоянно е в очакване на запълване на резервоара.

 Ако се използват повече от един инструмент по едно и също време, трябва да се добави необходимия CFM за всеки инструмент.След като се добавите CFM на инструментите, които ще се използват, добра практика е да се добави буфер. Това е така, защото компресорът няма да работи на максимален капацитет през цялото време. Така умножавайки крайния сбор с 1.2,  това ще даде вашите изискванията за въздушен поток.

Например, ще се използват едновременно въздушен инструмент (3.5CFM) и друг инструмент с (4CFM).

7.5CFM X 1.2 = Компресор с най-малко 8.7 CFM ще е необходим.

 На пето място може да поставим избора на вида компресор: маслен или безмаслен(сух).

 Компресорната помпа определя това. Два вида помпи за компресори има, маслени или безмаслени(сухи). Избора на вид помпа влияние върху нивото на поддръжка на компресора.

 Видовете компресори които са с помпи без масло са по-скъпи отколкото маслените, но предвид разходите за поддръжка, както по отношение на парите, така и на времето, в дългосрочен план разликата няма.

  •  Безмаслените компресори имат запечатани лагери и изискват по-малко поддръжка от компресорите с  масла. Маслените компресори имат много енергия за повечето некомерсиални приложения.
  • Видовете компресори с маслени помпи трябва да се обслужват периодично. Имайки резервоар за масло, то трябва да се проверява редовно като се следи нивото му и да се подменя при нужда. Пневматичните компресори с маслени помпи са по-тихи отколкото тези които са без масло.

(Преглеждайте ръководството за употреба на определени интервали на конкретния прои). Повечето индустриални компресори се смазват с масло.

Като захранване на пневматичните компресори могат да се определят два вида:

  •  Електрозахранващите компресори са най-често срещаните и са лесни за използване във всяка област с готово захранване.
  • ДВГ(Двигател с вътрешно горене) въздушни компресори с такъв тип захранване са добър избор за райони, където електричеството е ограничено или недостъпно. Препоръчително е, да не се използват компресори, работещи с такъв тип захранване в затворени помещения.